lørdag 19. desember 2009

11. slaget og nybegynnerøl

Berlinerkranser er en av mine julefavoritter. Alltid veldig god deig (...) og gode kaker. Dagens deig ble også veldig god å jobbe med, og som ekstra bonus fikk jeg assistent ved kjøkkenbenken. Da Synnøve forkynte at hun skulle være med spurte jeg: Skal du bake eller smake på deigen? Svaret kom kontant: Smake! Har vel noe å slekte på.

Det som alltid forundrer meg med disse kakene, er hvordan de kom fram til at det var lurt å bruke to hardkokte eggeplommer? Hadde de kokt egg og hatt på brødskiva, og så var det noen som ikke likte hardkokt eggeplomme? Eller var det hele egentlig en glipp, og noen kom til å slenge egga i kjelen før de fikk tenkt seg om? Ikke vet jeg. Men ikke vet jeg om andre kaker som har denne sammensetninga heller.

Oppskrift:
2 hardkokte eggeplommer
2 eggeplommer
125 gr sukker
300 gr mjøl
250 gr smør

Kokte og rå eggeplommer blandes godt og vispes så til eggedosis med sukkeret. Ha i mjøl og romtemperert smør vekselvis, og bland deigen godt. Sett kaldt et par timer.
Trill lengder som formes til kranser, pensle med eggehvite og ha på perlesukker.
Stekes på 175 grader i ca 10 minutter.

Min kanskje aller fineste kakeboks måtte fram i dag. Den er kjøpt på antikk- og samlermarked i Letohallen, og utfra motivet å dømme antar jeg at den er fra 50-tallet. Det er i hvert fall bilde av Dronning Elisabeth og Prins Philip av England. For en rojalist og kakeelsker som meg, så får det jo nesten ikke blitt mer perfekt! Boksen er i veldig bra stand også.


For første gang i år har vi laget juleøl, eller tomtebrygg som det sikkert heter. Jeg har aldri laget det før, men har fått oppskrift fra svigermor og svigerfar som lager det hvert år. Den er veldig enkel, så det var greit å prøve. Storebror Roar har også laget øl for første gang i år, og tar med nedover til julaften. Dermed blir det blindtest, smaking og bedømming av juleøl i år. Jeg syns forresten det er underlig at sukkerlake med mye vann, bittelitt gjær, tomtebrygg og ei flaske vørterøl kan bli til noe vi drikker. Men da fikk jeg til svar at gjæra vann og poteter som har vært på båttur også er litt rart!

Ølet har stått noen timer i romtemperatur i dag før det nå står i matboden som er kald og god. Noen syns sikkert at vi lager ølet seint i forhold til julaften, men i følge opphavsmennene så skal det holde fint, ellers blir det for gjæra. De har også brygget øl i dag.

Oppskriften skiller seg betraktelig fra den som er på flaska til tomtebrygget, og da særlig gjærmengden. Antar at det har noe med vørterølet å gjøre. Her finnes det helt sikkert mange varianter, så jeg velger å ikke legge ut oppskrifta. Dersom noen ønsker min variant, så si i fra!

2 kommentarer:

  1. Veldig godt med sånt øl. Så lykke til, det blir helt sikkert bra. :) Jeg har faktisk også lagd berlinerkranser i år, jeg hadde god hjelp med snurring, dypping og sukkring, så våre ble ikke helt pene, men gode :)
    Ellers er det veldig bra å sjekke bloggen din innimellom, du har nå fått meg til å huske risboller og delfiakake. Jeg har helt glemt det. Så i dag må jeg nok lage det :)
    Fortsatt lykke til med juleforbredelser Tove!!

    SvarSlett
  2. Ikke sant berlinerkranser er godt? Helt klart en favoritt her. Og bra jeg har kunnet minne deg på godsaker som delfiakake og risboller, perfekt julemat!
    God førjulstid du og, det er ikke lenge igjen nå!
    Klem Tove

    SvarSlett