lørdag 5. desember 2009

3., 4. og 5. slaget

I går kveld gjorde jeg unna noen faste poster i bakstprogrammet.

Brune pinner slår aldri feil. Har funnet en bra oppskrift, som så mange andre fra Tine. Juleheftet til Tine syns jeg er superbra! I fjor lagde jeg også pepperkakemuffins med blåmuggost ved siden. En svensk tradisjon, men overraskende godt.


Men tilbake til de brune pinnene:


200 gr smør
200 gr sukker
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker¨
1 ts natron
300 gr hvetemel

Rør smør og sukker godt, bland i resten av ingrediensene. Elt deigen og del i 6 emner (eller tre litt større). Trill pølser og trykk dem litt flate på stekeplaten. Pensle med egg, strø over perlesukker og hakkede mandler.
Stekes på 175 grader i ca 10 minutter. NB! De flyter ut litt under steking, så lurt å ikke legge de for tett. Skjær stengene på skrå med en gang kakene er tatt ut av ovnen.

Ett nytt slag sneik seg inn mens de brune pinnene var i ovnen; sjokolade- og nøtteruter. Er spent på hvordan de holder seg i kakeboks, men er verdt et forsøk:

100 gr smør
1/2 dl sukker
1 egg
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
1 1/4 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
Garnering: 1 1/2 dl nøttekjerner eller mandler, grovhakket

Rør smør og sukker lett og luftig, gjerne i food processor. Tilsett egget og sikt i kakao og vaniljesukker. Bland mel og bakepulver og rør det i deigen. Fordel deigen på bakepapir i en liten langpanne. Strø over de hakkede nøttene og stek midt i ovnen. Skjær i ca 5x5 cm store ruter mens de fortsatt er litt varme.


Til sist ble det kokosmakroner med oppskrift fra "Helt enkelt jul", en bok i samme serie som "Helt enkelt baking". Liker denne boka veldig godt også! Ikke bare baking, men all julemat og mye forskjellig pynt en kan lage sjøl.


Jeg har funnet to ulike typer av oppskrift på kokosmakroner. Mange har eggedosis først og så ha i kokos. Disse synes jeg at flyter ut og blir harde. Den andre typen har eggehviter i kjele som varmes opp sammen med sukker og kokos. Da får man en seig masse, som blir fine topper og seige kaker. Den typen liker jeg best.

4 eggehviter
2 dl sukker
5 dl kokos

Eggehvitene røres lett sammen i en kjele. Ha i sukker og kokos, og sett på plata. Middels varme. Rør til massen blir til tjukk grøt og litt seig, det tar ca 8-10 minutter.

Sett deigen med skjeer på plate, og stek på 180 grader i ca 12 minutter. Skal bli litt gylne.


1 kommentar: