søndag 13. desember 2009

Dronning Sonjas festduk

Gaven til tante i går var Dronning Sonjas festduk.
Jeg broderte denne da jeg var hjemme i permisjon med Synnøve vinteren 07/08. Det gikk overraskende fort og greit da jeg kom i gang. Har sett på mønsteret veldig lenge, men har tenkt at duken er alt for stor og uoverkommelig.

Jeg har lenge tenkt at tantene mine skal få en hjemmelaget gave når de fyller rundt år, og tante Bitten var den første i rekka. Så får vi se om jeg klarer å følge opp! Det blir ikke like, broderte duker til alle. Men denne duken kan jeg faktisk tenke meg å sy på nytt igjen også.
Kanten rundt er lagt opp med hullsøm. Her har mamma igjen vært veldig god og hjelpa meg.

Fant fram duken i går for å pakke den inn, og oppdaga at den var jo ikke stryki! Fikk glatta raskt over den, men har sagt fra at jeg helst tar den tilbake for en bedre omgang med strykejernet (helst hos mamma). Vi får se om vi får til det!

Mønsteret stod i Familien nr 14/92, og jeg har lånt det fra Marits samling. Duken måler 250x140 cm og er sydd på tellelin med 10 tråder pr cm (tror jeg). Det er brukt DMC moulinegarn med to tråder, og det har gått med ganske så mange dokker (dk). Motivene er fylkesblomstene til alle landets fylker, i tillegg er Akershus med to ganger; en gang på hver kortside.


Å brodere er egentlig den første håndarbeidsgreia jeg begynte med, bortsett fra noen forsøk på strikking. Jeg sydde min første duk som overraskelse til mamma du hun ble 50 år og jeg gikk i 8. klasse. Det hadde aldri gått uten min fine reservemamma Marit, det var der jeg holdt til, og det er hun som har lært meg det her. Dette har alltid vært min hemmelige greie, som jeg ikke helt har klart å stå opp for blant venninner. Men nå er det mer godtatt, og kanskje er jeg litt tøffere også. Håper det i hvert fall! For tiden syns jeg det er litt mer praktisk med noen mindre og håndholdt til å ha på fanget mens jeg ser på TV. Litt fordi tida til å bruke på dette er mindre også, og med et sytøy syns jeg ofte det tar litt tid å komme inn i det hver gang en tar det fram. Men jeg holder på med en stor juleduk, og jeg vil gjerne få den ferdig. Kanskje jula 2010?

4 kommentarer:

 1. Jeg blir såå imponert!! Dette er litt av et arbeidstykke!
  Ha en fortryllende dag!
  Her er jeg på jobb blandt mange som vil vaksineres mot svineinfluensa (utrolig hva en fysioterapeut skal drive med ;-) )

  SvarSlett
 2. Hei Julia! Så en fysio må rote rundt med sprøyter også? Utrolig hva du kan brukes til :) Hørte i dag at det holder med en dose, og det er jo bra!
  Kos deg videre i førjulsmoroa!
  Klem Tove

  SvarSlett
 3. Så flink du er Tove, og det helt i sjul..... :) Skulle gjerne vært tanta di:) Jeg har faktisk hatt en liten drøm om å klare å brodere en duk jeg også, en sånn Carl Larsson duk. Kanskje jeg kan legge den på bordet den dagen jeg blir 60 :)
  Fortsatt god førjulstid Tove, du er kjempeflink!

  SvarSlett
 4. Er jo litt sært, så har holdt det litt for meg sjøl.. Men nå går det greit :)
  Men det er ikke vanskelig i det hele tatt, må bare sette seg ned med det. Og en stor duk er alltid litt å håndtere.. Men jeg gleder meg til 60-årslaget ditt! Og alle lag før det så klart!
  En uke igjen nå, snart JUL! Klem T

  SvarSlett